Web sitelerinin internet üzerinde barındırılabilmesi adına hosting olarak adlandırılan hizmetlerin alınması gerekir. Türkiye başta olmak üzere Dünyanın farklı noktalarında yer alan sunucular aracılığı ile sitenin kesintisiz bir şekilde hizmet vermesi sağlanabilir. Hosting satın alımı sırasında kişilerin 2 farklı tür arasından seçim yapması gerekirken bu seçenekler arasında Windows hosting de yer alır. Kendine has özelliklere sahip olan ve bir diğer seçenek olan Linux Hosting’e alternatif olarak  Windows hosting tercih edilerek kullanılabilir.

Windows Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?

Windows hosting, Microsoft tarafından geliştirilen işletim sistemi ile yapılandırılmış sunucuları ifade eder. Bu seçenekte, sunucular için özel Windows lisansının alınması gerekir. Bu nedenle ek bir lisans ücreti ödenmelidir. Windows 2000 Server, Windows 2003 Server, Windows 2008 Server, Windows 2012 Server ve Windows 2016 Server olarak adlandırılan farklı Windows altyapıları sayesinde sunucular yapılandırılır ve gereksinimlere göre özelleştirilerek kullanıcıların Windows hosting ihtiyaçlarında kullanıma sunulur. Diğer hosting çeşitlerine göre lisans fiyatı nedeniyle farklılık içeren Windows web hostingte kullanıcıların aylık olarak ödeyeceği ücretler de farklılık gösterir ve genellikle daha yüksek fiyatlarla ücretlendirilir.

Windows hosting ASP uygulama ve sistemlerin çalıştırılmasında tercih edilir. ASP dışında ASP.NET, .NET Framework, C#, VB, HTML, Java, Javascript, MSSQL ve Access veri tabanlarının kullanılması gerektiği durumlarda kişilerin Windows hosting dışında kullanabileceği daha ideal bir hosting seçeneği yoktur. Bu nedenle yapılacak projenin türüne ve kodlama yapısına göre hosting satın alımlarında Windows ya da Linux olarak seçim yapılması gerekir. Windows hostinglerde panel olarak Plesk Panel ve Maestropnal kullanılır.

Windows Hosting Paketlerinde PHP Çalıştırabilir Miyim?

Windows hosting paketleri ya da diğer Windows sunucularında PHP çalıştırmak mümkündür. PHP 5.X ve 7.X serileri, bu sistemlerde desteklendiği gibi MySQL kullanmak isteyenler için de yine Windows hosting paketleri tercih edilebilir. Ancak PHP ve WordPress gibi içerik yönetim sistemleri için PHP önerilmez. Bu projeler için Windows çeşitli kısıtlamalar getirirken, dosya izinlerindeki sorunlar kişilerin Windows web hosting kullanımında zorluklar çıkarır. Üstelik .htaccess gibi pek çok işlevin kullanılması mümkün olmayacağından dolayı kişilerin Windows web hosting ile WordPress ve PHP sistemlerini kullanması çoğu zaman yetersiz kalacaktır.

Windows Hosting’in Avantajları Neler?

Hosting için Windows hosting tercih eden kişiler bazı avantajlara da sahip olacaktır. Windows, tüm dünya genelinde en çok kullanılan popüler bir işletim sistemi olduğu gibi arka planda yoğun bir çalışma vardır. Güncellemeler, yeni geliştirmeler Microsoft tarafından desteklenir.  Bu nedenle Windows işletim sistemi özellikle sunucu yönetimi tarafında kişiler için yakınlık sağlar. Kullanıcı tarafında bu yönetim sadece satın alınan hosting paketi için geçerlidir ve sadece paket üzerindeki değişikliklerin yapılabileceği bir plesk panel ile işlemler yapılabilir. 

İşletmeler ya da web projelerinde Windows hosting ile birlikte diğer pek çok Windows özelliği ve uygulaması da kullanılabilir. Bu nedenle uyumsuzluk konusunda soru yaşanması söz konusu olmadığı gibi pek çok uygulama ve özellik de kullanıma hazır hale gelir. Bu durum özellikle şirketler için bulut sistemlere geçişi kolaylaştırır. Microsoft’un uygulamaları olan Exchange, Sharepoint gibi pek çok uygulama ve araç da bu sunucularda kullanılabilir.

Avantajlardan bir diğeri ise plesk paneldir. Yaygın olarak plesk panelin kullanıldığı Windows web hostinglerde, yönetim için yetkiler dahilinde tüm araçlara ve seçeneklere panel üzerinden erişim sağlanabilir. Plesk panel ile alt alan adlarını yönetme, e-posta hesapları oluşturma, bayi hesaplarını yönetme, PHP versiyon seçimleri, dosya kontrolü, hotlink koruma gibi özel araçlardan ayarlamalar yapılabilir. Üstelik şirketlerin ek ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilecek plesk panele ek özellikler ve uygulamalar da eklenebilir. 

Windows Hosting’in Dezavantajları Neler?

Windows hosting sunduğu avantajlar kadar dezavantajlara da sahiptir. Dezavantajlar arasında en çok dikkat çekenlerden birisi ise güvenliktir.  Güvenlik uzmanları tarafından yapılan araştırmalarda ve genel olarak siber saldırılara yönelik yapılan incelemelerde Windows web hostinglerde güvenliğin daha düşük olduğu görülmektedir. Fidye yazılım saldırı gibi dünya genelindeki pek çok saldırı, Windows sunucularını hedeflediği gibi ciddi zararlar da yaratmıştır. Bu durum nedeniyle Linux barındırma, web siteleri için daha güvenli bir seçenek olarak kabul edilir ve güvenlik söz konusu olduğunda Windows genellikle tercih edilmeyen bir hosting olarak ön plana çıkar.

Bir diğer dezavantaj ise fiyatlandırmadır. Standart bir Linux hosting ücretlerine göre Windows hosting paketleri çok daha yüksek ücretlerle satılır. Lisans bedelinin olması, hizmet sunan firmalar tarafından Windows web paketlerine ek ücretlerin eklenmesini gerektirir. Bu durum da genel olarak tüm Windows hosting ücretlerinin yüksek olmasına neden olur.

Önemli ve üzerinde düşünülmesi gereken bir diğer dezavantaj ise kararlılıktır. Linux sunucular yeniden başlatılmaya gerek kalmadan çok uzun süreler çalışabilir. Ancak Windows sunucular söz konusu olduğunda çoklu uygulama ve görevlerde çeşitli performans sorunları yaşanabilir ve sistemin yeniden başlatılması gerekebilir. Bu da kararlılık noktasında Windows hostingi arka plana atar. Bu konuda ne kadar güçlü bir sistem ve hizmet tercih edilirse edilsin, Windows sunucuları performanslarında Linux sunucuları kadar kararlı değildir.

Windows Web Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Windows web hosting hizmeti satın alacak kişilerin bazı kriterlere dikkat edilmelidir. Bu doğrultuda ise öncelikli olarak değerlendirilmesi gereken yazılım uyumluluğudur. ASP Classic, ASP.NET, MSSQL (Microsoft SQL Server), MS Access (Microsoft Access), Visual Basic Development, C#, uzak masaüstü, Microsoft Exchange ve Microsoft SharePoint Windows sunucularda kullanılabilir. Bu tür hizmetlerden yararlanılmak istenildiğinde mevcut sunucu ve paketin uyumlu olduğu mutlaka kontrol edilmelidir.

Belirtilen kararlılık konusunda da tercih edilecek barındırma firmasının performansı mutlaka incelenmelidir. Linux’a göre daha zayıf olarak görülse de doğru bir şekilde yapılandırılmış bir Windows sunucu, %99,9 uptime oranları ile kesintisiz hizmet sunabilir. Bu tür küçük detaylarla doğru hosting firmasından yana tercih yapılarak sorunsuz bir Windows web hosting kullanılabilir.

Türkiye’de En İyi Windows Web Hosting Hangisi?

Windows hosting kullanırken en iyi Windows hosting firmasının belirlenebilmesi adına %99,9 kesintisiz çalışma garantisi, güvenlik ve yedekleme seçenekleri, alt alan ve veri tabanı konusundaki sınırlar, ücretsiz SSL, hızlı destek gibi pek çok kriter üzerinden inceleme yapılmalıdır.

Türkiye’de Windows web hosting hizmetlerinde ön plana çıkan Venitron, farklı ihtiyaçlara yönelik farklı web paketleri sunar. Küçük ölçekli işletmelerden yüksek bütçeli projelere kadar farklı Windows web hosting ihtiyaçlarında tercih edilebilecek olan Venitron, aylık 0,89 Dolar’dan başlayan fiyatlandırmalarıyla güvenli, yüksek performans sunan hosting hizmeti sağlar. Server 2019 işletim sistemi ile yapılandırılmış sunucularda yönetim plesk panel ile sağlanır. Farklı bileşen desteği, özel olarak optimize edilmiş MSSQL Server 2019 ve güncel framework ile birlikte Venitron’u tercih edebilirsiniz. Üstelik web sitesi bulunan kişiler için ücretsiz taşıma ve ücretsiz yedekleme gibi pek çok artı özellik sunan Venitron, web site yöneticileri için işleri kolaylaştırır.

Windows hosting için tek seçenek web paketler değildir. Daha büyük ölçekli işler için Windows reseller ve bayi hosting hizmetleri de değerlendirilebilir.

Windows Hosting Hizmetimizden yararlanmak için tıklayın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here