WebP formatındaki görüntüler, web sitesi sahipleri tarafından sayfanın hızını optimize etmek maksadıyla kullanılır. Her web sitesi sahibinin hayali hızlı yüklenen bir web sitesine sahip olmaktır.

Peki, kullanıcı için oldukça cazip avantajları olan WebP ne demektir? WebP, görüntünün JPEG ya da PNG’den daha küçük boyutta ve daha yüksek kalitede olmasını sağlayan bir formattır. Aşağıdaki yazımızda WebP’nin avantaj ve dezavantajlarının yanında bununla ilgili bilmeniz gereken hususları analiz edebilirsiniz.

WebP, 2010 yılında Google tarafından geliştirilmiş dosya formatlarından biridir. Söz konusu format ile görüntü kalitesi bozulmadan sıkıştırma imkânına sahip olunur. Web sitesi sahipleri ya da geliştirme uzmanları sitenin daha hızlı yükselebilmesi için çok daha küçük boyuttaki görseller ile site kalitesini artırabilirler.

WebP formatı kullanıcıya JPEG ya da PNG formatlarına nazaran çok daha güçlü ve etkin bir sıkıştırma alanı sunar. Kayıpsız şekilde sıkıştırma imkânı sayesinde işlem sonrasında görselin kalitesinde herhangi bir kayıp yaşanmaz. WebP PNG formatındaki dosyalara nazaran % 26 daha fazla sıkıştırma alanı yaratır.

Bunun yanında kayıplı karşılaştırma genel olarak belli miktarda veriyi sıkıştırarak dosyanın küçük boyut halini almasını sağlar.    Bir görüntüyü kopyalamak için de öngörülü kodlama denilen işlev ile WebP, görsel dosyalarının boyutunu JPEG kalitesinde sunmaktadır.

WebP Avantajları Nelerdir?

Daha küçük resim dosyaları, web sitesinde önemli oranda fark yaratabilir. Söz konusu görüntü dosyaları web sitesine daha kısa sürede yüklenecektir. WebP formatının bir diğer avantajı da sitenizde daha fazla bant genişliği sağlamasıdır. Web siteniz bir fotoğraf bloğu ya da görsel öğelere fazlaca yer verilen bir platform ise söz konusu bant genişliği çok işinize yarayacaktır. Söz konusu farkın daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıdaki hususları dikkate almanızda fayda vardır.

  • JPEG, fotoğraflar için kullanılan harika bir formattır. Fakat söz konusu formatın sıkıştırma sebebiyle görüntü kalitesinde bir kısım kayıplara neden olduğunu söyleyebiliriz.
  • PNG formatı, görüntü kalitesinin artırılması için muhteşem bir alternatiftir. Söz konusu format özellikle metin ağırlıklı görüntüler ve logolar için güzel bir alternatiftir. PNG, yüksek piksel oranlı fotoğraflar için çok idealdir.
  • WebP yukarıda sayılan her iki formatı da bir araya getirir. Söz konusu format, hem PNG’den, hem de JPEG’den çok daha avantajlı bir formattır. WebP, PNG ve JPEG’e nazaran % 35 daha küçük boyuta sahiptir. Bu format, boyutu düşürürken görüntü kalitesini de artırır.  
  • WebP örneklerini incelemek isterseniz Google WebP galerisinden görselleri inceleyebilirsiniz. Söz konusu görüntüleri JPEG formatı ile yan yana koyduğunuzda aradaki farkı hissedemezsiniz. Fakat WebP boyutunun % 35 daha küçük olduğunu görebilirsiniz.

WebP’nin Dezavantajları Nelerdir?

WebP formatındaki görüntülerin çok önemli avantajları olduğu gibi bir kısım dezavantajları da vardır. Söz konusu dezavantajları aşağıda görebilirsiniz.

  • Bazı tarayıcılar bu görüntü formatını desteklemez. Örneğin Internet Explorer ve safari gibi tarayıcılar WebP’yi desteklemez. Söz konusu formatı destekleyen tarayıcılar Firefox, Google Crome ve Opera’dır.
  • Yazılım ve internet dünyasındaki gelişmeler dikkate alındığında yakın zamanda WebP uyumlu olmayan tarayıcıların da söz konusu formata uyumlu hale gelecektir.
  • Formatın bir dezavantajı da WordPress’in hâlihazırda WebP’yi desteklememesidir. Bu da söz konusu formatta hazırlanan görüntülerin ortam kitapçığına yüklenemeyeceğidir. Fakat bu durumun önüne geçmek için sadece bir eklentinin yardımına ihtiyacınız vardır.

Neden WebP Kullanılmalıdır?

WebP demek, daha küçük boyutta ve daha kaliteli görsel öğeler demektir. Söz konusu format, PNG, JPEG ve GIF formatlarına nazaran çok daha kaliteli ve kullanışlıdır. Bu formatlardan herhangi birini kolay bir şekilde WebP formatına dönüştürebilirsiniz. Böylece, görsel öğeler web siteniz için çok daha elverişli hale gelecektir. Bu nedenle web sitesi için en uygun görüntü formatı WebP’dir diyebiliriz.

WebP formatı görsellerin kalitesini artıracağı gibi web sitesinin SEO performansını da artırır. Görsellerdeki önemsiz ayrıntılar yok edilerek % 40’a varan veri tasarrufu sağlanır. Bu da web sayfası ziyaretçilerinizi pozitif anlamda etkileyecektir.

WebP’nin Kullanımı

WebP formatındaki dosyalar da diğer formatlarda olduğu gibi “ing” etiketiyle kullanılabilir. “ing src=”./image.web-p” alt=”görsel” />” formatındaki görselleri kimi web tarayıcıları desteklemez. Fakat tarayıcıya gelen güncellemeler ile hemen hemen tüm tarayıcılar bu formatı destekler. Aynı zamanda bu tür formatları bilgisayarda görüntüleyebilmek için kodlayıcı ve kod çözücü ihtiyacı vardır.

Hâlihazırda Apple’ın hiçbir ürününde WebP desteklenmez. Bu nedenle söz konusu cihazlarda CDNNEW gibi sistemler kullanılmasında fayda vardır. Bu sistemler WebP’nin desteklendiği durumlarda WebP veren, desteklenmediği durumlarda ise orijinal görüntünün ortaya çıkarıldığı mekanizmalardır.

WordPress’te WebP Dosyalarının Kullanımı

WordPress’te WebP formatındaki görüntüleri kullanabilmeniz için birçok yol vardır. Hiçbir eklenti kullanmadan, CDN servislerinden istifade ederek WebP formatını kullanabilirsiniz. Ayrıca söz konusu formatı kullanabilmek için aşağıdaki ücretsiz platformlardan da yararlanabilirsiniz.

  • WordPress Cache Enabler eklentisini kullanarak önbellek işlemlerinizi yerine getirebilirsiniz. Aynı zamanda görsellerinizi WebP formatında kullanabilmek için de bu platformu kullanabilirsiniz.
  • LiteSpeed Cache eklentisi ile önbellekleme yapabileceğiniz gibi görsellerinizi de WebP formatına dönüştürebilirsiniz.

WebP’nin Yararları Nelerdir?

Günümüz dünyasında pazarlama, dijital ortamda yapılır hale gelmiştir. Dijital pazarlama, faydalı içerik ve görseller eşliğinde çok daha işlevsel bir stratejiye dönüşmüştür. Tasarımcılar, sadece imaj stratejisi ile pazarlamanın başarıya ulaşacağını düşünmüyor. İmajlar aynı zamanda kaliteli içerikler ile zenginleştirilmelidir. İnsanların ilk yazılı görselleri mağara duvarlarına çizdiğini düşündüğümüzde insanlık tarihinde görselin hafızalarda çok etkili bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

  • İnsan beyni, görselleri metinlerden daha iyi algılayacak şekilde dizayn edilmiştir. Yapılan araştırmalara göre içinde görsel öğelerin bulunduğu yazılar hem daha fazla okunuyor, hem de daha çok ilgi çekiyor.
  • Dijital pazarlamada WebP görselleri kullanılarak siteye kolay ve hızlı şekilde imaj eklemesi yapılabilir. Bu da marka bilinirliğini artıracaktır.
  • Yüksek kalitedeki görseller online stratejinin bir parçasını oluşturmaktadır. Bu nedenle günümüzde hemen hemen tüm web siteleri imaj ağırlıklı dizayn edilmeye başlanmıştır.
  • Web sitelerinde çok fazla görsel imaj yüklenmesinden kaynaklı yavaşlama olmuştur. WebP formatı, bu yavaşlamanın büyük oranda önüne geçmeyi sağlamıştır.
  • Görsellerin siteyi yavaşlatmasından kaynaklı kullanıcının siteden uzaklaşması problemleri ile karşılaşılabilir. WebP formatında görseller kullanarak kullanıcının siteye ilgisi artırılabilir.

WebP Çalışma Şekli Nasıldır?

Çok teknik detaya girmemekle birlikte WebP, görüntüyü kodlamak için predictive coding yöntemini kullanır. Söz konusu yöntem, videoların anahtar karelerinin sıkıştırılma bileşeni olarak da kullanılabilir. Tahmine dayalı kodlama denilen yöntem ile bir bloktaki değerleri tahmin edebilmek için yan piksellerdeki bloklar baz alınarak yalnızca farklılıklar işlenir. Bu sayede 90 kb boyutundaki JPEG formatında bir görüntü 37 kb WebP formatına dönüştürülebilir.  

Sonuç olarak teknoloji her geçen gün gelişmekte, bu kapsamda her geçen gün yeni bir yazılım ya da format, literatüre girmektedir. Kullanarak çok önemli faydalar elde edebileceğiniz WebP ile web sayfanızın trafiğini artırabilirsiniz. Özellikle dijital pazarlama alanında söz konusu formattan önemli faydalar elde edebilirsiniz. Bu da daha fazla gelir demektir. Bundan sonraki süreçte de bu kapsamda önemli gelişmelerin devam edeceği ve sektörel faaliyetlere katkısının artacağı ön görülmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here